Har du fler exempel på saker som krånglar när mobilnätet är svagt? Ring 090-171772. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Publiktips

Krånglande mobilnät stör bussbiljettköpet

Dålig täckning försenar bussar
1:53 min

När täckningen på 3G-nätet krånglar påverkas inte bara telefonin, utan även kollektivtrafiken. Det lite otippade problemet uppstår när bussarnas kortterminaler inte får kontakt med nätet och biljettköpen inte går igenom.

Josefine Öllersten står och väntar på en buss på Mariehem i Umeå. Hon åker buss nästan varje dag och för henne har det krånglat flera gånger.

– Det går ibland och ibland går det inte, säger hon.

Precis som alla andra trådlösa kortläsare, så är bussarnas kortterminaler kopplade till 3G-nätet.

När nätet är överbelastat, eller täckningen svag, kan inte kortköp gå igenom. I vanliga affärer är det bara att försöka igen. Men i en buss som har en tidtabell att passa blir det problem.

– Det kan ta upp mot 10 minuter ibland. Det är segt, säger Beatrice Sterbäck som också står också och väntar på bussen. Även om det alltid fungerat för henne, så har hon varit med om att hennes medresenärers kortköp krånglat.

Tio minuters krångel innan köpet går igenom. Så länge kan inte bussen vänta, utan resenären måste försöka igen vid nästa hållplats. Det blir en omständig process, med förseningar som följd.

Erik Bergkvist är ordförande i Region Västerbotten som är ansvarig myndighet över kollektivtrafiken i länet. Han är medveten om problemet.

– Det är ju så, det har vi märkt under en längre tid. Ska vi öka busstrafiken så blir det ju ett allt större problem när vi saknar täckning och därmed ökar förseningarna.

Har ni några planer på åtgärder från er sida?

– Vi sitter och funderar på att stöta på Post- och telestyrelsen, för de är ju de som har ansvaret att få operatörerna att öka täckningen så att vi kan öka kollektivtrafikåkandet, säger Erik Bergkvist, ordförande i Region Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".