Kommunhuset Nordmaling, arkivbild: Inga Korsbäck SR Västerbotten.
Nordmaling

Avgörandet om Nordmalings byskolor skjuts upp

1:04 min

Det blir inget beslut om byskolornas framtid i Nordmaling idag. Kommunstyrelsen, som skulle ha fattat beslutet på kommunfullmäktige idag, skickade tillbaka frågan till barn- och utbildningsnämnen, eftersom man inte var nöjda med det utredningsarbete som nämnden gjort.

– Då var de inte nöjda med all utrednings som vi hade gjort, det de inte var nöjd med var hur man tolkar hyrorna, säger Tomas Johansson (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nordmalings kommun.

Hur mycket sparar kommunen egentligen på att låta byskolorna stå tomma, jämfört med att hålla igång dem? Den frågan vill kommunstyrelsen att barn- och utbildningsnämnden kikar närmare på. För även om skolorna töms på barn, och inte behöver städas och värmas upp på samma sätt, kostar lokalerna ändå i hyra. Om de inte säljs, vill säga.

Men Tomas Johansson tror ändå att en nedläggning av byskolorna är det enda rimliga för att kunna hyvla bort de dryga nio miljoner som nämnden måste banta ner.

– Det enda förslag som kommer i närheten av det är det vi kallar Alternativ 6, det är att lyfta in grundskoleeleverna till centrum av Nordmaling, säger Tomas Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista