Umeå

Vården av dement utredd efter fallolycka

En äldre dement person föll två gånger medan denne var inlagd för vård på Norrlands universitetssjukhus. Den andra gången patienten föll gick det så illa att denne tvingades till operatioin. kort därefter avled patienten. Men sjukhuset har inte gjort något fel konstaterar socialstyrelsen.

Efter att ha utrett anmälan gällande vården vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå konstaterar Socialstyrelsen att det inte finns någon anledning till kritik mot vårdgivaren.

Det handlar om vården av en äldre dement person som ett par gånger under vårdtiden föll. Vid sista fallolyckan så illa att det blev en höftfraktur. En och en halv vecka efter operation avled patienten.

Fallolyckor är svåra att förebygga för dementa som inte förstår riskerna, konstaterar sjukhuset.

Man har nu sett över rutiner om höjd bemanning eller personligt extravak vid behov. Tvångsvård för att undvika skada ska användas i undantagsfall och så kort tid som möjligt för dementa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".