Arbetsmarknaden

Kommunal varslar om strejk

Fackföreningen Kommunal varslar i dag om strejk i 100 kommuner och landsting. Dessutom varslas om nyanställningsblockad i alla kommuner och landsting. Man kräver att de anställda ska få löneökningar i kronor istället för procent för att på så sätt minska skillnaderna mellan olika yrkesgrupper.

Enligt pressmeddelandet ska varslet ska träda i kraft den 29 april och kommer då att beröra 8 971 anställda. Kommunal kräver att de anställda får 1740 kronor mer i lön, en summa som ska fördelas på tre år, ett krav som LO står bakom för anställda med löner under 25 000 kronor i månaden.

Några av de varslade yrkesgrupperna är bland andra undersköterskor, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare, personal inom räddningstjänsten, personliga assistenter och gatu- och parkarbetare.

– Vi känner att vi måste agera nu. Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Vi vill förändra det. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista