Västerbotten

Lundälv ger ut instruktionshäfte hur poliser bör tänka kring utryckning

1:33 min

Docentet Jörgen Lundälv har flera gånger uttalat sig kritiskt till hur polisen kör under utryckning och att de är inblandade i många trafikolyckor. Nu har han tillsammans med polisen och andra forskare tagit fram ett instruktionshäfte som riktar sig just till de som ska köra utryckningsfordon.

Två olyckor som involverat polisbilar har väckt uppmärksamhet sedan årskiftet. Det handlar dels om dödsolyckan på Hjulstabron under en polisjakt, dels om polisbilen som voltade polisbil under en biljakt i Vindelns kommun.

Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, har länge kritiserat polisen för att de är inblandade i många trafikolyckor. Nu har han med hjälp av poliser och andra forskare gett ut ett instruktionshäfte riktat till de som kör utryckningsfordon.

– Huvudspåret i frågehäftet är hur kan man förebygga, hur kan man bli mer medveten om risker?

Jörgen Lundälv har länge tyckt att polisen råkar ut för många olyckor vid utryckningar. Han tycker att polisen ska utrusta sina bilar med svarta lådor så att man kan se hur fort de har körts, och han vill också att polisen ska ha mer utbildning i bilkörning. Nu står han och andra bakom ett instruktionshäfte riktat till dom som kör utryckningsfordon.

Det innehåller diskussionsfrågor som till exempel:

  • Känns det annorlunda att köra fort som polis jämfört med att vara civil?
  • Vem ansvarar för att du får relevant utbildning?

– Ska man jobba som polis måste man kunna den egna organisationens värdegrund, men framförallt arbeta utifrån nollvisionen, annars ska man ägna sig åt något annat än att köra polisbil, säger Jörgen Lundälv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista