Lycksele

Estetelevernas musikal om aids väntas väcka känslor

1:35 min

Hur fördomsfulla är Lyckseleborna? Det kan visa sig till veckan då Tannbergsskolans estetelever gör musikalen Rent på Medborgarhuset scen. Tidigare år har Tannbergsskolans musik- och bildklasser gjort mer lättsamma föreställningar men årets upplaga tar upp betydligt tyngre ämne.

När bild- och musikeleverna på Tannbergsskolan i Lycksele skulle komma överens med lärarna om vilken musikal dom skulle sätta upp föll valet på Rent. Det är en tung historia om aids, droger och homosexuellas situation i New York i slutet av åttiotalet. Bildeleven Julia Ekman-Nilsson har varit med och gjort scenografin till föreställningen.

– Det blir någonting nytt tror jag för Lycksele att få upp ögonen för sånt här. Det tror jag Lycksele behöver, säger hon.

– Ungdomarna är ju alltid lite osäkra vad man ska tycka, de går efter grupptryck, men jag tror att blad de äldre kommer det vara uppskattat.

Publiken kommer bland annat få se elever av samma kön pussas på scen. Läraren och regissören Åsa Lindström tror att scenerna kan väcka känslor hos Lyckseleborna. Men hon tror inte, till skillnad från Julia Ekman-Nilsson, att det är den yngre generationen som kan ha svårt att ta till sig musikalen.

– Jag tror att den yngre delen av publiken är ganska öppna, sen vet man inte med den äldre delen av publiken, säger Åsa Lindström som inte känner någon oro inför det.

– Det ser jag fram emot!

Reporter: Richard Ekman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista