1 av 4
Tärnaby, Foto: Anna Burén/SR.
2 av 4
Hemavansfjällen. Foto: Åsa Sundman/SR.
3 av 4
Dieter Müller är forskare i turism vid Umeå universitet. Foto: Mikaela Pallin/SR.
4 av 4
Dieter Müller är forskare i turism vid Umeå universitet. Foto: Mikaela Pallin/SR.

Turismforskare: "Hemavan Tärnaby har 70-talscharm och ligger långt efter i standard"

2:01 min

Nytt kulturcentrum, alpint museum och en åretruntbacke är några av P4 Västerbottens lyssnares förslag på hur Hemavan och Tärnaby ska utvecklas. Men enligt turismforkare Dieter Müller är det viktigast att satsa på högre kvalitet och bättre förbindelser.

Alpintränaren Pierre Edmark i Lycksele tillhör dom med lite mer storslagen idéer. Han föreslog i P4 morgon att .

Dieter Müller är forskare i turism vid Umeå universitet. Han medger att uppseendeväckande byggen förvisso lockar en del turister, men att kostnaden för en inglasad skidbacke troligtvis inte skulle väga upp mot antalet tillströmande turister.

Många lyssnare hörde av sig till P4 Västerbotten för att dom vill att Tärnaby ska ta tillvara på sin alpina historia, men Dieter Müller tror inte heller att ett skidmusseum är vad orten behöver mest.

– Skidåkare är inte nödvändigtvis historieintresserade utan de är intresserade att själva utöva någon sport, säger Dieter Müller.

Han tycker istället att Hemavan och Tärnaby ska satsa på är vad de är bäst på, alltså förutsättningarna för bra utförsåkning. Och då ska man satsa på att förbättra tillgängligheten till orterna och öka standard på hotellen.

– Mycket i Tärnaby och Hemavan har 70-talscharm. Visserligen kan det vara inne med retro men om man jämför med Åre ligger Hemavan/Tärnaby efter när det gäller standard på anläggningarna och också gastronomin, säger Dieter Müller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista