1 av 5
Martin Holmgren. Foto Pia Diaz Bergner/SR
2 av 5
Irja och Martin Holmgren vid sitt hem i Åbacka. Foto Pia Diaz Bergner/SR
3 av 5
Martin Holmgren kör snöskoter på Storjuktan. Foto Pia Diaz Bergner/SR
4 av 5
Martin Holmgren har alltid kniven på sig. Foto Pia Diaz Bergner/SR
5 av 5
Martin Holmgren kör ofta skoter. Foto Pia Diaz Bergner/SR
P4 Dokumentär

Martin Holmgren en av de äventyrliga

29 min

Martin Holmgren, 82 år i Åbacka, Sorsele är en äventyrlig man som ibland tar stora risker. Han lever sitt liv fullt ut och kommer nog att dö med stövlarna på. När ska man sluta leva som alltid har gjort?

Varför tar han så stora risker? Han använder ingen flytväst och inga isdubbar. När han var 70 åkte han snow board och var också med och stoppade avverkningen av den flera hundra år gamla urskogen Arvliden i Åbaka, tillsammans med Greenpeace. Martin åker aldrig i samma skoterspår hem som han körde på ditvägen och ibland tar han inte med sig mobiltelefonen när han ensam åker ut på fiske på isen.

Hur hanterar hans hustru Irja sin oro för sin äventyrliga man? Vad säger dottern Annalena om sin pappas ständiga jakt på kickar? Han är ju 82 år nu. När ska man sluta leva som man alltid har gjort?
Jag har en pappa som är likadan, därför åkte jag till Åbacka i Sorsele och mötte Martin och en doft av äventyr, snöskoter och minusgrader. P4 Dokumentär söndag efter 22-nyheterna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista