Den här stod gul och grann i diket i Hallebo, Högsäter i Dalsland i mars. Foto: Christer Johansson
Sverige

Vår i sikte - över nollan hela dygnet

Nu är våren på gång på allvar och för första gången i år har dygnstemperaturen varit över noll i hela landet. Däremot dröjer det ett tag innan den så kallade meteorologiska våren infinner sig, det vill säga en medeltemperatur över noll grader i sju dygn över hela Sverige.

Snödroppar, sommardäck och vintergäck. Det blir en vår i år igen och nu har dygnstemperaturen för första gången varit över noll i hela landet. Det innebär dock inte att våren har kommit till Sverige i strikt i meteorologisk mening. För det krävs en medeltemperatur över noll grader i sju dygn över hela landet.

– Det har vi hittills bara haft i större delen av Götaland, säger meteorolog Therese Fougman.

– Men känslomässigt är det väl vår?

Den som studerar SMHI:s snödjupskarta kan se att mer än halva landet fortfarande är snövitt.

I stora delar av Norrland är täcket mellan 30 och 50 centimeter djupt, på några håll mellan 50 och 75 och över 75 centimeter i västra fjällen.

– Just västra fjällen ser ut att kunna få mer snö och även i Norrbotten kanske det blir inslag av snö, men det blir mest blött det som kommer, säger Therese Fougman.

Ett väderskifte ska få högtrycket på flykt och ett lågdito drar in med moln och regn över sydvästra Sverige, något som sedan väntas fortsätta upp över landet.

– Vi går in i en period med mer ostadigt väder, vilket kommer att nagga på snötäcket en del. Mest kommer våren att dröja längst uppe i fjällvärlden, precis som vanligt, säger Therese Fougman.

Göran Sjögren/TT

Fakta om våren

Meteorologiskt anses våren ha anlänt det första dygnet under en period då dygnsmedeltemperaturen är stadigt stigande och överstiger 0 grader sju dagar i följd.

Även om dygnsmedeltemperaturen därefter är lägre än så anses våren ha etablerat sig.

Sedan 2001 gäller dessutom enligt SMHI:s definition att våren inte kan inledas före 15 februari.

Det finns även en kalendarisk definition på våren som avser månaderna mars, april och maj.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista