Landshövding Magdalena, en av de talrika Anderssönerna. Foto Örjan Holmberg/SR.
Sverige

Medelsvensson heter numera Andersson

Visserligen en knapp marginal. Men ett epokgörande tronskifte. Andersson har kört om Johansson och blivit Sveriges vanligaste efternamn. I Västerbottens län är dock Johansson ännu det vanligaste namnet.

Ändå har antalet Andersson inte blivit fler i landet. Däremot har de blivit mindre färre än klanen Johansson. Den sista december i fjol bar 251 621 personer efternamnet Andersson, en minskning med 3 288 på ett år. Johansson minskade med 3 710, till 251 495 personer, uppger SCB.

Klanen Karlsson håller tredjeplatsen. Och -son namnen fortsätter dominera stort. Först på 17:e plats klämmer sig Lindberg in i svärmen.

Västerbotten Johansson 7 455 personer eller 2,9 procent av befolkningen. Andersson kommer på andra plats med 6 411 eller 2,5 procent och tredje vanligast är Eriksson, namnet som bärs av 5 539 eller 2,1 procent av västerbottningarna.

Det är bara i ett län som Svensson är vanligaste efternamnet, och det är i Blekinge.

I fråga om förnamn ligger landet fast. De överlägset vanligaste tilltalsnamnen är Anna och Lars. Men när även övriga förnamn räknas in ligger båda trea. På de listorna toppar Maria och Karl.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista