Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Arbetsliv & Ekonomi

Varslad strejk kommer att få följder som alla märker av

Varslad strejk får stor påverkan
1:43 min

Om facket Kommunal och arbetsgivaren SKL (Sveriges Kommuner och landsting) inte kommer överens i löneförhandlingarna innan den 29 april, kommer 1 100 anställda inom kommun och landsting att tas ut i strejk.

– Det kommer att få följder som alla kommer att märka av, säger Eva Olofsson, Kommunal Västerbotten.

Det handlar ju om nästan alla yrkesgrupper. De som jobbbar inom städ, fastighet och tekniska sidan, håller på med transporter och logstik på sjukhusen. Grupper som är väldigt viktiga för att det dagliga skall fungera.

Ser man på ert krav och arbetsgivarens bud så skiljer det bara ett par hundralappar. Är det verkligen värt att strejka för?

– Vi tycker det. Vi har i flera års tid kämpat för att få mer jämställda löner och vi har en klyfta mellan industriarbetare och våra grupper som ökar. Och det blir ännu mera glapp om vi inte får samma kronutfall på de lägsta lönerna.

– Utöver det har vi också krav på att få vettigare arbetsförhållanden. Reglera det här med delade turer; att man delar upp sitt arbetspass på flera gånger på en dag.

Man måste försöka få fram arbetskläder för de som jobbar inom äldreomsorgen, hemtjänst, frtitids och så vidare. Men i första hand handlar det om kronpåslaget och vart vi kommer med det.

Kommer det att vara löst innan den 29?

– Förhoppningen är att det skall vara det, men jag tro inte det. För jag tycker att det verkar vara svårt att få framgång hos SKL den här gången, säger Eva Olofsson, Kommunal Västerbotten.

Fakta

Kommunal kräver att de anställda får 1 740 kr i krontal på tre år.

Kommunal har utöver kravet på 1 740 kr i krontal också begärt att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas oavlönade håltimmar, de så kallade delade turerna. Ett ytterligare krav är att arbetsgivarna ska tillhandahålla arbetskläder för personal inom vår och omsorg, samt kravet om en extra föräldramånad, det vill säga sex månaders totalt och 180 dagars föräldrapenningstillägg.

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) vill följa industrins så kallade märke på 6,8 procent på tre år för årets avtalsrörelse, vilket omräknat på Kommunals medellön motsvarar drygt 1 500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".