1 av 3
Marianne Vestberg driver en butik i Örnsköldsvik, och hon tycker att närheten till Umeå är bra. Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 3
Lena Lindström jobbar med näringslivsutveckling på Örnsköldsviks kommun. Foto: Maria Ågren/ SR.
3 av 3
Erik Sandemo på Svensk Handel menar att Övik måste lägga på ett kol för att bli konkurrenskraftiga när Umeå växer. Foto: Maria Ågren/ SR.
Örnsköldsvik

Örnsköldsviks handel inför stora utmaningar

1:27 min

Örnsköldsvik hamnar snart i kläm mellan två stora handelsnav, och om man inte satsar nu så går handeln i staden en mörk framtid till mötes. Det menar Erik Sandemo på Svensk Handel, som har kikat på hur Ikea:s etablering i Umeå påverkar regionen.

– Handeln i Umeå beräknar jag kommer att öka med ungefär en och en halv miljard. Om inte saker och ting är på gång i Örnsköldsvik så är klockan fem i tolv.

Enligt Svensk Handel så klämtar klockan för Örnsköldsvik. Umeå växer sig allt starkare, speciellt i och med det planerade Ikea-bygget, och på fem år räknar Svensk handel med att Umeå får 100 000 kvadratmeter ny handelsyta. Och i plånboken betyder det en och en halv miljard kronor. Men på Örnsköldsviks kommun ser man Umeås tillväxt som en morot, snarare än ett dråpslag.

– Vi är en arbetsmarknadsregion med Umeå idag, och vi försöker kroka arm på många olika sätt. Tittar man utifrån ett  internationellt perspektiv så är det ju inte Örnsköldsvik, Sundsvall eller Umeå, utan då är vi ju en större region. Och då handlar det ju om att vi krokar arm med varandra, säger Lena Lindström, som är näringslivsutvecklare på Örnsköldsviks kommun.

Marianne Vestberg driver en liten inredningsbutik i Örnsköldsvik. Hon tror inte att Umeås tillväxt kommer att slå undan benen för Örnsköldsvik, utan ser närheten till Umeå som något bra.

– Utvecklingen för oss har hittills inte varit negativ, utan positiv, tack vare att tågtrafiken har kommit igång, säger Marianne Vestberg, som ser en ökning av kunder från Umeåtrakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista