Arkivbild. Foto: Anna Westberg/SR.
Sjukvård & Hälsa

Livsfarliga blodgivare kan spåras

Blod från ett tusental blodgivare har orsakat ibland dödliga komplikationer hos mottagarna. Forskarna har känt till saken men sekretess har hindrat att blodgivarna kunnat spåras. I går kom domen i kammarrätten som tvingar Västerbottens läns landsting att ge forskarna tillgång till blodbanken trots sekretess.

– Det här innebär jättemycket för oss, säger epidemiologen Gustaf Edgren, sedan det sista hindret undanröjts.

Efter kammarrättens utslag måste nu även Västerbottens landsting låta forskare från Karolinska institutet få uppgifter från landstingets blodbank.

Där hoppas forskarna kunna få den sista pusselbiten för att lösa gåtan kring trali, en livshotande biverkning vid blodtransfusion. I flera år har det varit känt att blodet från omkring ett tusental blodgivare i landet innebar en ökad risk att drabbas men med stöd av sekretesslagen har flera landsting, bland annat Västerbotten, vägrat att hjälpa forskarna.

I motiveringen till detta skrev landstinget att det kunde vara "mycket traumatiskt samt väcka obehag och ångest" för blodgivarna att få reda på att deras goda gärning att lämna blod kan ha lett till andra människors dödsfall.

TT: Var det inte viktigare att de farliga blodgivarna hittades?

– Är det sekretess på en uppgift så gäller ju den oavsett hur gott ändamålet är, säger Linus Johansson, jurist vid Västerbottens läns landsting.

Kammarrättens beslut gör att Karolinska institutet nu får möjlighet att hitta de farliga blodgivarna runtom i landet.

Omkring hälften av alla patienter som fått blodet har drabbats av allvarliga lungkomplikationer med hög dödlighet, uppger Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Blodgivarna vet inte själva om att de är farliga. Många av dem kan därför ha fortsatt att lämna blod under den utdragna rättsprocessen.

– Det kan de absolut ha gjort, även om några av dem säkert har identifierats genom det som görs rutinmässigt, säger Gustaf Edgren.

Hur många patienter som blivit sjuka och kanske dött under tiden vill han inte spekulera om.

– Jag kan inte säga att någon redan har skadats, teoretiskt sett finns det en sådan möjlighet, säger han.

Thomas Eriksson/TT

Fakta: Trali

Trali är en livshotande lungkomplikation som orsakas av blodtransfusion. Orsakerna är okända. 20 procent av de drabbade dör. Trali antas ligga bakom majoriteten av transfusionsorsakade dödsfall i västvärlden. Kunskapen om trali är låg bland sjukhuspersonal.

Källa: Forskarnas nyheter (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".