Höjd beredskap förbereds för fågelinfluensan

Allt fler länder och även Sverige höjer beredskapen för en världsomfattande influensaepidemi. Risken finns att fågelinfluensan som skördat 41 människors liv i Asien ska mutera på sådant sätt att den kan och börja sprida sig från människa till människa.

Smittskyddsläkaren Jens Boman på universitetsjukhuset i Umeå säger att han först när han fått socialstyrelsens beredskapsplan kan uttala sig om beredskapen i länet för att hindra smittspridning.

Några åtgärder som kan komma att finnas i beredskapsplanen är tillgången till munskydd, vilka som ska få vård, vilka som ska vaccineras före alla andra och vilka prioriteringar som sjukvården ska göra. Andra skyddsåtgärder för att hindra smittspridning kan vara att stänga skolor och offentliga platser.

Det som samhället redan nu kan göra för att skydda sig något är att bygga upp det lager av antivirala läkemedel som man får mot vanlig influensa och som även har effekt på fågelinfluensa, det säger Urban Kumlin specialistläkare på virologen vid universitetsjukhuset i Umeå.

Urban Kumlin tycker också att man ska vaccinera fler mot influensa.

Idag finns inget vaccin utprovat mot just fågelinfluensan (A/H5N1)och Urban Kumlin säger till P4 Västerbotten att det måste vara WHO och liknande organisationers ansvar att påskynda framtagandet av ett vaccin. Men även om det kommer att finnas ett vaccin som skyddar mot fågelinfluensan så kommer det inte att räcka till alla det säger Jens Boman smittskyddsläkare i länet och därför kommer sjukvården att vara tvungen att prioritera vilka som första ska vaccineras. Det kommer med all sannolikhet att bli sjukvårdspersonal, räddningstjänst och andra personer med viktiga samhällsfunktioner.