Skola vill motverka invandrarrykte

Skolkontoret i Umeå vill ”förändra ryktet som ibland hörs bland ungdomar, att Östra gymnasiet är en invandrarskola.” Det står att läsa i skolkontorets arbetsmaterial som handlar om att förändra undervisningen för invandrare. Nu backar skoldirektören från förslaget att flytta undervisningen.

Skolkontorets planer på att flytta de elever som går introduktionsundervisning för invandrarungdomar har mötts av protester. Lärare, elever och andra, till exempel Elmira Zadissa, har skrivit på ett upprop.
- Hela den här integrationsaspekten av att finnas på en ungdomsskola och träffa svenska ungdomar kommer att försvinna i och med att de kommer att finns på en skola där det finns bara invandrare, säger hon.

Enligt planerna skulle eleverna flyttas till centrala stan där de skulle gå tillsammans med äldre som läser svenska för invandrare. Inte så kul, tycker ungdomarna som gärna vill vara tillsammans med svenska ungdomar.

Skoldirektör Ann-Sofie Tapani backar helt från formuleringen om att förändra skolans rykte. I onsdags besökte skoldirektören eleverna och nu var budskapet att ”vi ska undersöka möjligheten för eleverna att få gå kvar på Östra gymnasiet för de som vill det”.

Arbetet med eventuella förändringar för de som läser introduktionsundervisning för invandrarungdomar pågår fram till i vår.