Världens första vindkraftverk i trä har byggts i Tyskland. Foto: Vetenskapsradion
Storuman

Vindkraftverk i trä kan byggas i Norrland

1:44 min

Fjällgranar skulle kunna ersätta stål i vindkraftsverkstorn. Det låter som en omöjlig idé men i Tyskland har man redan byggt ett kraftverk i trä. Vindkraftsteknikern Nils-Uno Ahlenius på yrkeshögskolan i Storuman har undersökt det här i sitt examensarbete.

Vindkraftverket utanför Hannover i Tyskland ser ut som ett vanligt vitmålat ståltorn. Skillnaden är att det är åttkantigt. Trätornet är en byggsats som sätts ihop på plats med 30 cm tjocka träplattor istället för de jättestora stålsektioner tornen byggs av idag. En fördel med trä är att transporterna underlättas under byggtiden.

Men håller verkligen trä?

– Jag var skeptisk i början, säger Nils-Uno Ahlenius men det finns exempel på att det går bygga stora konstruktioner i trä. I Västerbotten finns redan Martinssons i Bygdsiljum som bygger broar och stora hallar med limträ. Kan de i Tyskland borde det gå i Norrland, tänker Nils-Uno Ahlénius.

Men även om trä blir framtidens material är det osäkert var tillverkningen hamnar även om råvaran finns här. Det skulle krävas en stor och dyr industrisatsning, säger Nils-Uno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista