Lina Barrebo och Bertil Markstedt samlar namn mot centrumbron i Skellefteå
Skellefteå

Halvvägs till folkomröstning om ny centrumbro i Skellefteå

Kampanjen mot centrumbron i Skelleteå halvägs till Folkomröstning
1:41 min

Intressegruppen Centrumbron i Skellefteå har nu kommit halvvägs i namninsamlingen mot den planerade centrumbron.Intressegruppen har samlat in 3400 namnunderskrifter och för att det ska bli en rådgivande folkomröstning så krävs 5800 namn innan insamlingen avslutas i början av september.

– Vi hoppas på folkomröstning och att få höra vad folket tycker i den här frågan säger Lina Barrebo som är en av initiativtagarna. Det är ju ett sätt påverka mellan valen och det är ju det sättet vi vill som ickepolitiker kunna påverka beslut säger Lina Barrebo.
– Är det så att ni absolut inte vill ha en bro ?
Vi vill ha en bro på rätt ställe och av rätt orsak och att det ska vara underbyggt med rätt underlag och information och att det ska vara demokratiskt förankrat hos medborgarna, att dom ska vara en del i det här, säger Lina Barrebo.

Inför förra valet gick Socialdemokraterna ut med vallöftet att centrumbron skulle byggas. Socialdemokraterna fick 51 % av rösterna och egen majoritet i fullmäktige och många tolkar det som att medborgarna i Skellefteå vill ha centrumbron.
– Ja, det kan man ju tycka men sen så kanske dom inte hade så väldigt övervägande majoritet och inte så högt valdeltagande heller. Om man tittar på vad folk igentligen tycker så är det nog inte så säkert att dom har så stor majoritet igentligen, säger Lina Barrebo.

En eventuell folkomröstning blir alltså rådgivande, men om Skellefteborna i så fall säger nej till centrumbron så blir det svårt att genomföra bygget.Det menar Ola Bursröm, socialdemokrat och ordförande i Tekniska nämnden i Skellefteå.
– En folkomröstnig som säger något annat är väldigt svårt att gå rakt mot, även om den är rådgivande, säger Ola Burström. Sedan vet vi ju att med tiden har det blivit något annat i alla fall. Vi har haft ett antal folkomröstningar, högertrafiken och liknande och så småningom har det ändå blivit genomfört, säger Ola Burström. Fömodligen så kommer det inte att gå lika snabbt, men jag tror att alla måste inse att vi behöver den här bron för att vi ska få ett fungerande centrum, säger Ola Burström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".