Behandlingshemmet Aaronsgården i Umeå läggs ner

"Det känns ju jättejobbigt det här"
1:07 min

Behandlingshemmet Aaronsgården på Backen i Umeå läggs ner. Anledningen är att det inte har gått runt ekonomiskt efter att beställarna av tjänsterna inte längre visat intresse.

Det är den ideella föreningen Öppen gemenskap som har bedrivit behandlingshemsverksamheten sedan 2006. Men nu har man beslutat att avveckla på grund av att det kostat för mycket. Föreningens övriga verksamheter har blivit lidande, menar föreningens ordförande Levi Bergström.

På behandlingshemmet har man kunnat ha sju vårdplatser för inneboende plus sju platser under dagverksamheten. De behandlar bland annat personer med alkoholproblem och läkemedelsmissbruk.

För att kunna ha verksamhet även fortsättningsvis på Aaronsgården krävs det att man investerar och inrättar nattbemanning för att öka kvalitén, menar föreningen. Dessutom har beställarna av tjänsterna, kommuner, arbetsgivare med flera kraftigt minskat sina köp av tjänster.

Aaronsgården har fem anställda och planerna är att låsa dörren för gott kring den första september.

– Vi hoppas kunna bereda plats för så många av de anställda som det är möjligt, säger Magdalena Sundqvist, verksamhetschef på Öppen Gemenskap till P4 Västerbotten.

Tidningen Spira skriver att den gamla prästgården har hyrts av Svenska kyrkan. Nu när hyreskontraktet sagts upp kommer de sista deltagarna avsluta sin behandling i augusti.

Svenska kyrkan i Umeå vill använda lokalerna till ny församlingsgård för Umeå landsförsamling. Det beslutade kyrkofullmäktige i maj, tidigare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".