Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det är i kommunfullmäktige som slutgiltigt beslut tas på torsdag. Foto: Maxime Jonsson/SR Västerbotten

Senast budet om Nordmalings byskolor: Gräsmyr får vara kvar

Trots protesterna - byskolorna kan vara stängda redan till hösten
4:30 min

Nordmaling är en av länets kommuner som ännu har kvar sina byskolor, men frågan är hur länge till. Kommunstyrelsen la idag fram sitt förslag inför att fullmäktige på torsdag ska ta det slutgiltiga beslutet. Och trots helgens protester går man vidare med förslaget att lägga ner, åtminstone de flesta, av kommunens byskolor.

De fyra kommunala byskolor i Rundvik, Gräsmyr, Lögdeå och Håknäs hotas av nedläggning.

Kommunstyrelsen i Nordmaling har idag suttit i möte för att bestämma vad man ska lägga fram inför torsdagens fullmäktige. Ska man föreslå att skolorna ska läggas ned, och ska alla skolor läggas ned eller ska Gräsmyr skola få vara kvar? Och svaret blev att Gräsmyr skola ska få vara kvar, de andra ska bort. Majoriteten genom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vann alltså i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen beslutade redan för ganska precis en månad sedan om total centralisering, alla kommunala byskolor måste bort när kommunen ska spara pengar. Men när frågan då gick till kommunfullmäktige kunde man inte komma överrens, nya förslag tillkom och det slutade med att frågan återremitterades till kommunstyrelsen igen. Där är vi idag och torsdagens extrainsatta fullmäktigemöte ska då slutgiltigt avgöra frågan.

En skolnedläggning upprör föräldrar i kommunen. Skrivelser från byaföreningar och föräldraföreningar har lämnats in i protest, en Facebookgrupp har skapats där engagerade föräldrar delar med sig av sina tankar och under gårdagens demonstration deltog flera hundra mot nedläggningen.

Men engagemanget slutar inte där. Dörrknackningar och rundringning bland politiker som har rösträtt på torsdag har också skett.

– Barnen påverkas redan nu, innan vi tagit beslutet. De har fått frågan om vilka tre vänner de vill ta med sig till nya klassen. Hur kan man förvänta sig det av ett litet barn? säger Åsa Nyberg (C) fullmäktigeledamot och förälder till barn i Gräsmyr är upprörd över nedläggningshotet. Hon är en av de som engagerat sig mest mot en nedläggning.

– Alla skolor måste få vara kvar, annars dör landsbygden, säger hon till P4 Västerbotten. För henne spelar det ingen roll att om just Gräsmyr räddas.

– Vad händer annars med inflyttningen? Folk som söker sig till kommunen vill inte bo i centralorten utan i byarna, men då måste det finnas skolor, säger hon.

I Gräsmyr går det omrking 70 barn. På de andra skolorna totalt omkring 150 som då får flytta till skolorna i centrala Nordmaling.

Nu återstår alltså att se hur fullmäktige röstar på torsdag och om de som engagerat sig mot nedläggningen lyckas få över tillräckligt många fullmäktigeledamöter på sin sida.

För kommentarer från berörda och politiker, lyssna på ljudfilerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".