Anrikningsverket vid Svartlidengruvan. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Pauträsk

Svartlidengruvan försvarar utsläpp av miljöfarliga ämnen

Örjan Holmberg rapporterar
1:25 min

Svartlidengruvan kan få böta en och en halv miljon för utsläpp av arsenik och metaller. Men gruvbolaget vill gå fri eftersom man anser att man inte orsakat någon skada på miljön. Gruvans ägare Dragon Mining AB har suttit i två dagar i Lycksele Tingsrätt i det här miljömålet.

Ingen förnekar utsläppen

Dragon Mining inte har klarat av de riktvärden för utsläpp som man hade tillstånd för. Exempelvis 2009 släpptes de ut 59 kilo arsenik trots att riktvärdet var 2 kg. Men det är bolaget självt som bundit ris åt sin egen rygg genom att lämna in en tillståndsansökan med riktvärden som var så låga att de var omöjliga att följa i praktiken. Bl a underskattades nederbörden i området grovt. Inte heller Miljödomstolen förstod att grunddata i ansökan var fel.

Men är miljön skadad?

Miljöåklagaren Christer B. Jarlås har pekat på att Svartlidbäcken och den värdefulla Paubäcken med flodpärlmussla och öring har påverkats. Advokaten Pia Pehrsson försvarar bolaget med att den utsläppta arseniken och metallerna hamnat inom området och att bäckarna utanför kan ha påverkats av annat, t ex skogsbruk.

Överskrids riktvärdet ska bolaget agera

Åklagaren vill att Dargon Mining ska dömas för miljöbrott eller otillåten miljöverksamhet. Bolaget har känt till att man inte klarade riktvärderna men ändå fortsatt produktionen som vanligt, i många år dessutom.
Pia Pehrsson håller inte med. Hade det varit bättre att stoppa produktionen så att gruvan kanske gått i konkurs? undrade hon. Istället har man arbetat vidare och satsat på ett toppmodernt reningsverk samt skaffat ett nytt miljötillstånd med riktvärden som går att följa i verkligheten.

Höga advokatkostnader

Hur det än går blir det dyrt. Om Dragon Mining vinner det här målet får skattebetalarna betala 1,8 miljoner i advokatkostnader och annat. Åklagaren Christer B. Jarlås slutade rättegången men att lite torrt konstatera att det skulle blivit billigare för bolaget att bara betala böterna direkt utan advokathjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".