1 av 2
Inbrottstjuvarna har brutit sig in och stulit silver, guld och kontanter. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Lars Lundmark, chef för brottsamordningsenheten hos polisen i Västerbotten. Foto: Nina Eriksén/SR.
Ersmark

Inbrottsvåg i Ersmark - 22 inbrott på 7 månader

Ersmarksbo: "Känns jätteobehagligt"
2:21 min

En våg av inbrott har drabbat Ersmark utanför Umeå. Sen november förra året har byn drabbats av 22 villainbrott. Polisen tror att det handlar om både en kringresande liga och lokala brottslingar som tar tillfället i akt.

– Det är ju det första man kollar när man kommer hem, att ingen varit där. Och det känns ju jätteobehagligt, säger en ersmarksbo.

– Det är oroande, man vill inte vara ensam hemma, säger en annan.

I byn Ersmark utanför Umeå trängs villorna i det som ser ut att vara ett tryggt villaområde mitt i sommaridyllen. Det är här som tjuvarna härjat.

– Man har gått igenom fönster, krossat fönster, tagit sönder och dörrar, berättar en kvinna som bor i Ersmark.  

Inbrottstjuvarna har uteslutande varit ute efter silver, guld och kontanter. Framför allt har dom slagit till under tre helger. Den typen av inbrottsräder är enligt polisen, typiska för kringresande ligor från utlandet. Men däremellan har det också varit flera enstaka inbrott. Det får polisen att misstänka att det dessutom handlar om en eller flera lokala brottslingar. Lars Lundmark är chef för brottsamordningsenheten hos polisen i Västerbotten.

– Några av de här brotten kan vi inte utesluta att det är en lokal brottsling som har gjort.

Vad innebär det för utredningen?

– Det är bra om vi kan säga att här är det samma gärningsman på alla brottsplatser. Då kan vi fokusera på den gärningsmannen. När det spretar så här mycket vet vi inte om det är en eller sex gärningsmän. Och då blir det svårare för oss att fokusera arbetet.

Hur långt ifrån att få fast brottslingarna skulle du säga att ni är?

– Det är svårt att säga. Vi har ju spår och när vi via vårt spaningsarbete hittar rätt person då kommer de åka fast, med all sannolikhet, säger Lars Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".