1 av 2
Genom grannsamverkan hoppas ersmarksborna på att inbrotten ska sluta. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Lars Lundmark, chef för brottsamordningsenheten hos polisen i Västerbotten. Foto: Nina Eriksén/SR.
Ersmark

Ersmarksborna ska överlista tjuvarna

Grannsamverkan i Ersmark
2:00 min

Just nu hjälps grannarna i Ersmark utanför Umeå åt för att överlista tjuvarna. Efter ett 20-tal inbrott bara den senaste tiden har de fått nog.

Så här har det gått till 22 gånger de senaste 7 månaderna i byn Ersmark strax utanför Umeå; en krossad ruta, oftast på altandörren, sen har tjuvarna kunnat öppna inifrån och ta vad de vill ha. De har varit snabba och nästan osynliga. Nu har villaägarna i Ersmark börjat samarbeta för att förhindra att brottslingarna slår till igen. Så här berättar två ersmarksbor.

– Folk blir ju rädd för att åka bort. Det är ju viktigt att folk håller koll på vad som händer runt omkring oss också, så att vi slipper en fortsättning.

– Det är den önskan vi har, att det blir stopp de som gör så här. Vi säger till när vi åker bort, kan du ha lite extra koll på mitt hus. Vi ber grannarna att köra upp sin bil på uppfarten när det inte finns någon hemma. Att nån går runt på gräsmattan och skottar bort lite snö när vi är borta. Bara för att försöka lura tjuvarna lite, berättar en ersmarksbo.

I det här fallet har polisen fått in ovanligt få tips från allmänheten. Tjuvarna har helt enkelt varit bra på att inte synas. Och även om Polisen har säkrat spår från brottsplatserna, så är de i stort behov av tips från ersmakrsbor som sett något ovanligt. Där kan ersmarksbornas grannsamverkan spela en viktig roll. Lars Lundmark, chef för brottsamordningsenheten hos polisen i Västerbotten.

– Jag tror att just den här grannsamverkan som vi pratat om i 20-30 års tid, den är fortfarande är den bästa preventiva åtgärden för att förhindra brott. Men också för att hjälpa oss få uppgifter som gör att vi kan utreda vilka som gör de här brotten, säger polis Lars Lundmark.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".