Socialdemokraten Thomas Hägg ordförande i Länstrafiken Jämtland och Norrtåg AB. Foto: Johanna vackdahl
PUBLIKTIPS - NORRTÅG

Nu kommer mer kritik om jäv mot Thomas Hägg Norrtåg fast i hans roll som ordförande i Länstrafiken Jämtland

Thomas Hägg(S): "Ingen har någonsin påpekat någonting om det."
1:34 min

Nu kommer mer kritik om jäv mot Socialdemokraten Thomas Hägg fast i hans roll som ordförande i Länstrafiken Jämtland. Tidigare handlade det om att han kan ha varit jävig i beslut om höjda arvoden i Norrtåg AB.

När formen för ersättning för ordförandeskapet diskuterades vid styrelsen på Länstrafiken Jämtland i maj, borde han anmält sig jävig då han var med på mötet, menar Majvor Enström, revisionsdirektör på Landstinget i Jämtlands län.

Men Thomas Hägg(S) själv tillbakavisar kritiken.

– Varje år har ett konstituerande sammanträde tagit det här dokumentet, så det är inget unikt för i år. Beslutet är redan tagit på bolagstämman om arvodena, och då måste någon tolka hur man ska göra det och de är vi skyldiga att göra, säger han. 

 

Inget problem att sitta kvar menar Thomas Hägg(S)

Thomas Hägg blev 2006 ordförande i Länstrafiken Jämtland och styrelsen har sedan den dagen arbetat på det här sättet. De fick i uppdrag att varje år göra en tolkning av bolagsstämmans beslut om arvodet för styrelsen. Och när det som i det här fallet handlar om hela styrelsen är det inget problem att sitta kvar menar han.  

Styrelsen kan inte lämna rummet under en punkt där man tolkar reglementet, finns inte ens chans. Ingen av punkterna handlade om ersättning till en enskild ledamot, utan det var till samtliga hur man ska tolka reglementet, säger han.

 

Ordförande ska inte vara med i diskussionen

Men i protokollet från mötet står det under punkten "regler samt nivåer för arvodet i styrelsen" specifik arvodesgrund för ordförande och vice ordförande.

Och revisionsdirektören på landstinget har tidigare sagt till P4 Jämtland att det inte spelar någon roll om beslutet redan var fattat eller inte. Så länge frågan rör ordförande ska personen själv inte vara med i diskussionen.

Så ni kan har gjort fel då sedan 2006, om man ska lita på experten?

Det är ingen som har påpekat det och revisionen har granskat våra protokoll under alla år och ingen har någonsin påpekat någonting om det. Så jag kan inte tänka mig att det är fel och skulle det vara fel så måste vi ändra rutinen, säger Thomas Hägg(S) ordförande på Länstrafiken Jämtland och Norrtåg AB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".