Vilhelmina

Vilhelmina kommun hotas av vite för brister i förskolegarantin

Vilhelmina kommun kan tvingas böta en halv miljon för att de inte uppfyller förskolegarantin. Trots att en förälder anmält önskemål om förskoleplats till sitt barn har kommunen inte erbjudit detta, trots att skollagen kräver det.

Kommuner är skyldiga att erbjuda förskoleplats inom fyra månader, till föräldrar som lämnar in önskemål om plats på förskolan. Trots att en förälder bett om detta har ingen plats erbjudits av Vilhelmina kommun.

Nu hotar Skolinspektionen om ett vite på 500 000 kronor om inte kommunen rättar till sina brister.

-– Skollagens krav är mycket tydliga. Vi förutsätter att ansvariga i Vilhelmina kommun nu, inför hotet om vite, vidtar kraftfulla åtgärder för att fullgöra sina skyldigheter och erbjuda förskoleplats enligt bestämmelserna, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör, Skolinspektionen.

Om inte bristerna inte åtgärdas innan andra september kan Vilhelmina bli den första kommunen i landet som bötfälls för att inte uppfylla förskolegarantin.

UPPDATERING: Enligt kommunalrådet Åke Nilsson ligger nog en kommunikationsmiss bakom Skolinspektionens kritik.
`– Redan tidigare i år fick vi ett kommunfullmäktigebeslut på 50 nya förskoleplatser och arbetet med dem är redan i full gång, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".