Marina Johansson, Malå IF, Foto: Magnus Bergner/SR.
Malå

Konstgräs för miljoner i Malå

Malå IF: "Äntligen"
4:25 min

Trots den tuffa ekonomin i Malå kommun är det nu klart kommunen satsar över tre miljoner på en konstgräsplan. Hett efterlängtat av vissa och kritiserat av andra.
– Det känns för jädra skoj, säger Marina Johansson som är en av eldsjälarna inom Malå IF.

– Jättehärligt att vi äntligen har landat i det här och får igenom det. Det är så många år som det varit på gång men vi gick nog rätt väg den här gången med en utarbetad projektplan och ganska mycket klara pengar via bidrag, säger Marina Johansson.

Det var många av politikerna i kommunfullmäktige som var negativa till att kommunen satsar pengar på en konstgräsplan samtidigt som den kommunala ekonomin är hårt ansträngd.

Men med röstsiffrorna 15-13 beslutades att Malå IF får 3,4 miljoner kronor av kommunen för att anlägga en konstgräsplan. Den totala kostnaden är beräknad till 6,8 miljoner kronor och förutom kommunens bidrag så satsar Allmänna Arvsfonden, Riksidrottsförbundet och Fotbollförbundet. Malå IF tror också att det lokala näringslivet kommer att bidra.

En av de politiker som argumenterade mot kommunalt stöd till konstgräset var folkpartisten Cecilia Festin Stenlund.
– Jag tycker naturligtvis att det är roligt att man satsar på ungdomar och att man satsar på en konstgräsplan. Men kommunen har en mycket ansträngd ekonomi och då tycker jag att det ger fel signaler, ut mot verksamheterna och ut mot skattebetalarna, att satsa på en sådan här grej säger Cecilia Festin Stenlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".