Usla tågvagnar hotar norrlandstrafiken

Tågvagnarna som används för tågtrafiken till och från Norrland är i så dåligt skick att hela tågtrafiken hotas. Det anser Banverket, Connex och Länstyrelsen i Norrbotten, som som gjort en inspektion förra året. Resenärerna kommer inte i längden att acceptera den dåliga standarden, tror de.

- Skicket på vagnarna är i stor utsträckning ganska bedrövligt, säger Mikael Eriksson är marknadschef på Banverket. Större delen av vagnparken är sliten, den är från 60-talet och alltså 40 år gamla. Många av dem är inte renoverade i någon nämnvärd omfattning, och de är otroligt slitna, och otroligt omoderna.

Slitna toaletter med fukt och mögelskador och rostiga vagnar som gör resan till och från Norrland allt annat än bekväm. Så beskriver Banverket, länstyrelsen och Connex tågvagnarna som används efter en inventering som gjorde förra året. Nu menar man att tågtrafikens framtid hotas eftersom resenärerna i längden inte accepterar en så dålig standard.

Connex som kör tågtrafiken till och från Norrland får sina vagnar från den statliga myndigheten Rikstrafiken som också upphandlar trafiken. Och det är också från staten som pengar till bättre vagnar måste komma menar Mikael Eriksson, de som kör trafiken har inga pengar till sånt.
- Det finns ingen av de här trafikutövarna som har ekonomisk kraft att köpa upp så här många vagnar som det behövs, vi pratar om åtminstone 50, kanske 80 vagnar. Med de korta avtalstiderna är det omöjligt.

Reporter Sven Rönnqvist