Eva Andersson, socialnämndens ordförande.

Öppen förskola i Umeå står inför förändringar

Öppna förskolan i Umeå för barnfamiljer i behov av stöd
1:35 min

Öppna förskolan i Umeå ska vara till för de med störst behov. Det anser socialnämnden i Umeå som just nu ser över var man kan spara pengar. I ett sparförslag vill man förändra inom Öppna förskolan, bland annat genom kortare öppettiderna för allmänheten och istället börja arbeta fokuserat med de barnfamiljer som är i större behov av sociala insatser. 

Bakgrunden är att kostnaderna för de äldre ungdomarna som har behov av vårdinsatser eller behandlingshemsplaceringar har skenat iväg.

Många ungdomar i kommunen behöver socialt stöd. 44 fler än budgeterat vilket är 30 miljoner kronor för mycket på ett år, berättar Eva Andersson (S) ordförande i Socialnämnden i Umeå. 

– Men om man kan hjälpa till i tid kanske det inte skulle behöva bli så dyrt, menar hon.

Det finns idag fem öppna förskolor i Umeå. Teg, Backen, Ålidhem, Ersboda och Mariehem. Många av dem är välbesökta men den på Mariehem, som på grund av lokalbekymmer har legat i malpåse det senaste halvåret, föreslås läggas ned.

Istället vill man omfördela resurserna så att det blir ett tydligare samarbete mellan öppna förskolan och familjeomsorgen i respektive stadsdel. 3 miljoner kronor hoppas man kunna spara inom Öppna förskoleverksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".