1 av 2
Byskebor nekas åka Kustbussen
2 av 2
Maja Wikström nekas att åka Kustbussen på fredageftermiddag Foto Magnus Bergner/SR
Byske

Byskebor nekas åka med Kustbussen

Byskebor nekas åka Kustbussen
1:38 min

Trots giltiga biljetter så nekas Byskebor att åka med Kustbussen från Skellefteå till Byske.
– På vissa bussar blir vi byskebor bortvalda för det är så många andra som ska längre än oss. Dom ska till Piteå Luleå och längre, säger Maja Wikström som bor i Byske och går gymnasiet i Skellefteå.


Kustbussarna körs av Veolia
och går efter E 4:an, och det är framförallt på fredag eftermiddag som Maja Wikström och andra Byskebor nekas plats när dom vill åka från Skellefteå till Byske.
Och Maja Wikström får inte alltid ett bra bemötande av chaufförerna.
– Jag sa att jag ska hem och jobba men busschauffören bara skrattade åt mig och sa att varför ska du få åka med bussen bara därför. Jag sa att ni måste ordna skjuts åt mig för jag måste hem till jobbet och då skrattade han som bara åt mig och gick , säger Maja Wikström.

Den förstärkningsbuss som sätts in räcker inte alltid till och Länstrafiken känner till problemet.
– Det är inte alla fredagar som det behövs förstärkningsbussar och det är det som gör det lite svårt, säger Harriet Söder som är vd på Länstrafiken Västerbotten. Vi kommer att följa det här tillsammans med trafikföretaget som sköter det här och se hur det här utvecklas när skolorna drar i gång i höst eftersom det kan ha och göra med scheman för eleverna också, säger Harriet Söder.
– Flera av resenärerna upplever också att dom blir dåligt bemötta av chaufförerna.
– Ja, så ska det ju heller inte vara samtidigt som jag förstår förarna att dom måste lasta bussarna så effektivt som möjligt, säger Harriet Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".