1 av 4
Den del av Broparken som är dedikerad till parkour. Foto: Emil Tomassen/SR Västerbotten
2 av 4
Unga palestinier i KhanYounis, södra Gaza, tränar parkour som går ut på att ta sig fram över hinder. Foto: Hatem Moussa/AP Photo/Scanpix.
3 av 4
Ofta använder man befintliga hinder som väggar och murar, trappor och räcken för att utöva parkour. Foto: Mikael Andersson/Scanpix
4 av 4
Thomas Rolf, traceur, utövare av Le Parkour i Norrköpings industrilandsskap. Foto: Brita Nordholm/Scanpix.
Umeå

Parkour kliver fram i Umeås rampljus

"Det känns helt sjukt"
1:54 min

Igår invigdes den nya Broparken i Umeå. Efter sju års hårt arbete för Umeå parkourförening så finns det nu i och med gårdagens invigning en del i parken dedikerad till just parkour.

– Det känns helt sjukt, vi måste gå och ta på den hela tiden för att känna att det är verkligt, vi har jobbat hårt och länge för det här, säger Frida Fältman, sekreterare och tränare i föreningen.

– Det blir den ultimata samlingspunkten, det är svårt att få ordning på träningen när alla är utspridda på små platser.

Höga murar, ställningar och rör som sticker upp ur backen, ja igår invigdes Broparken i Umeå med en del dedikerad till parkour. Det kan ses som en sport som går ut på att röra sig på ett kreativt sätt över hinder, men har länge varit en kanske lite undanskymd aktivitet. Den har inte synts så väl eftersom dess redskap i alla fall i Umeå hittills bestått av parkbänkar och dylikt som ändå hade stått där utan parkourutövarna.

Nu hoppas föreningen att fler ska ta till sig och prova på parkour, när det finns en specifik plats att gå till.

– Om vi har något budskap till alla så är det att alla ska komma hit och prova, gör styrketräning, sätt dig på bänkbyggnaden eller vad som helst, lek säkert och kom hit, säger Adam Stolterman, vice ordförande i föreningen.

– Det känns helt otroligt, det sitter just nu folk i vår park som inte håller på med parkour annars och det gör mig fullkomligt överlycklig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".