Spåren från skogsmaskinerna förväntas växa igen med tiden. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Vilhelmina

Skogsbolag hugger inte alltid kalt

Intervju med Pelle Gemmel som är skogsskötselchef på SCA
4:58 min

Skogsbolagen har fått hård kritik för hyggena de lämnar efter sig vid avverkningar. Men även stora skogbolag prövar alternativt hyggesfritt skogsbruk. Visserligen i liten skala men på sina ställen kan det bästa vara att gå försiktigt fram och bara avverka en del av träden, enligt skogsskötselchefen på SCA.

Fjällnära granskogar kalhuggs inte

SCA har valt att inte kalhugga nära fjällen, men vill ändå bedriva skogsbruk i dessa granskogar. Människor har plockhuggit i dessa skogar under lång tid men idag måste vi använda maskiner, säger Pelle Gemmel. Det går inte att undvika körskador men om vi avverkar på vintern blir skadorna små och naturen läker skadorna på några år, säger han. Det är kanske på några procent av SCA:s marker där det är aktuellt med alternativ skogsskötsel, bedömer Pelle Gemmel.

Avverkningar ger både naturvärden och sociala värden

Ur ekonomisk synpunkt anses hyggesbruket bäst medan nettot är mindre om man tillämpar hyggesfritt skogsbruk i fjällskogarna. Pelle Gemmel anser ändå att man ska bedriva skogsbruk i fjällen. Det ger arbetstillfällen, om än inte så många, men det viktigaste är att det kommer att hålla skogsbilvägarna i skick. Dessa vägar betyder mycket för både lokalbefolkning och turister. Dessutom blir de brukade skogarna inte så täta och många upplever det trevligare att vistas i en gles skog än när det är tätt mellan träden, säger Pelle Gemmel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".