Josh Steward VD vid Svartlidengruvan är nöjd idag. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Pauträsk

Inget miljöbrott i Svartlidengruvan

Örjan Holmberg rapporterar om domen
1:21 min

Idag kom domen från miljörättegången i Lycksele Tingsrätt där Dragon Mining misstänktes för att har skadat miljön. Men utsläppen har inte läckt ut utanför gruvområdet på ett sätt som är otillåtet och därför frias gruvbolaget helt från brottsmisstanken.

Dragon Mining frias

Lycksele tingsrätt håller inte med miljöåklagaren som ville döma ut en företagsbot på en och en halv miljon. Han ansåg att Dragon Mining brutit mot sitt miljötillstånd och släppt ut ämnen som är skadliga för människors hälsa, djur eller växter.
Alternativt skulle bolaget dömas för otillåten miljöfarlig verksamhet. Tyckte inte tingsrätten att det var miljöbrott så hade i vart fall gruvbolaget inte gjort vad de kunnat. Produktionen har tuffat på som vanligt trots att de visste att de inte klarade riktvärdena för utsläpp.

Gruvbolagets argument höll i rätten

Gruvbolaget vill inte framstå som miljöbovar och förklarar sig med att deras tillstånd byggde på felaktiga data. Framförallt är nederbörden och vattenflödena i Svartliden mycket större än vad man trodde. Villkoren för utsläpp var omöjliga att klara menar gruvbolaget och det verkar också Lycksele Tingsrätt anse eftersom man låter gruvan slippa böterna.

Tillfredställd med domen

Josh Stewart som är VD vid Svartlidengruvan säger att han är tillfredställd med domen. Dragon Mining har gjort vad man kunnat och idag har man fått ned utsläppen till det tillåtna. Den här domen en viktig positiv nyhet för oss, säger Josh Stewart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".