Tonny Andersen, överläkare på psykiatrin i Umeå. Foto: Gunnar Lantz/SR.
Hälsa

Antidepressiv medicin vanligare bland äldre

"Att bli gammal ÄR svårt"
1:30 min

Användningen av antidepressiva läkemedel har ökat de senaste åren i Västerbottens län. Särskilt stor har ökningen varit bland människor i 60- och 70-årsåldern. En förklaring är att vi har höjt våra förväntningar på att må bra.

Tonny Andersen, överläkare på psykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukuhus, säger att det tidigare fanns en uppfattning i samhället om att det hörde till att bli lite nedstämd och uppgiven som gammal. Nu har det blivit vanligare att det tolkas som tecken på depression.

– Att bli gammal... jag vet det själv, är svårt. Det innebär att man måste avstå från några av de här sakerna som man uppfattar har stort värde i tillvaron. En del åldersförändringar medför naturligtvis begränsad livskvalitet. Får man för sig att man kan ta bort det med läkemedel så är man offer för en illusion, för det kan man naturligtvis inte, säger Tonny Andersen.

Bättre hälsa bidrar
Idag är 60-åringar friskare än förut och kan på många sätt leva ett likadant liv som 40- eller 50-åringar. I och med det har vården ändrat attityd och ser det inte längre som självklart att de ska vara lite allmänt nedstämda. Nu bemöts de på samma sätt som de yngre.

– Så när någon inte mår bra, som är lite äldre, så försöker man åtgärda det på något sätt. Och ett sätt är alltså att ge antidepressiva läkemedel, säger Tonny Andersen.

I Västerbottens län har antalet patienter som tar antidepressiva stigit från 21 000 - 24 000 under åren 2006 - 2012. Befolkningen har inte vuxit i den takten, utan det rör sig även om en ökning av andelen patienter. Människor i 60- och 70-årsåldern är en grupp där ökningen har varit särskilt stor. Totalt sett förekommer det, enligt Tonny Andersen, både ett under- och ett överutnyttjande av antidepressiva läkemedel i samhället. Vissa som skulle kunna bli hjälpta av preparaten tar dem inte och andra tar preparaten utan att behöva dem.

Riskfaktor för de allra äldsta
Finns det då några problem med att vi har börjat tolka sådant som förut sågs som en naturlig del av åldrandet som depressionssjukdom? Finns det några baksidor av att det blir vanligare bland människor i pensionsåldern att ta antidepressiva? Tonny Andersen säger att preparaten är ganska lindriga och att hälsoriskerna inte är så stora. Vad som är frågan är snarare om det är till någon nytta. För de allra äldsta personerna tillkommer däremot en riskfaktor. Det är att de antidepressiva preparaten ofta kombineras med många andra mediciner.

– Man har läkemedelslistor som omfattar 20, 35, 30 preparat och då blir det i grunden ingen överblick av vad man egentligen gör med sina läkemedel. De här läkemedlen blir ytterligare ett som förvirrar bilden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".