Cryptosporidiumenkät 2011 Foto: Emma Sinting Westling
Parasitsmittan

Inga bevis, inget åtal om crypton i Skellefteå

Inget cryptoåtal i Skellefteå - brist på bevis
0:37 min

Idag åtalas östersunds kommun för parasitutbrottet i dricksvattnet 2010, då 12 000 människor blev magsjuka. I Skellefteå blev flera tusen sjuka av parasiten cryptosporidium året därpå - men Skellefteå kommun slipper åtal. Det finns helt enkelt inga hållbara bevis för varifrån smittan kom.

Det var i december 2010 som det kommunala dricksvattnet i Östersund blev nersmittat med paraisten cryptosporidium, och smittan kom från stadens avloppsledningar. Avloppet går ut i Storsjön, därifrån också Östersunds kranvatten tas. Ungefär 12 000 personer i Östersund drabbades av magsjuka.

Miljöåklagaren menar nu att Östersunds kommun borde ha insett att dricksvattnet måste renas från parasiter, och därför åtalas nu kommunen för miljöbrott och vållande till kroppsskada.

I april 2011 drabbades ju även Skellefteå kommun av cryptosporidium, flera tusen blev sjuka och invånarna tvingades koka kranvattnet i fem månader.

En förundersökning om misstänkt miljöbrott inleddes också om det här,

men den lades ned. Miljöåklagare Christer Jarlås förklarar varför:

- I Skellefteå gick det inte av visa varifrån smittan kom. När vi mätte var det så få parasiter i vattnet att det inte gick att spåra, och därför kunde ingen ställas till svars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".