1 av 2
Eva-May Anens, rehabassistent på äldreboendet Hemgården i Umeå. Foto: Mikaela Pallin/SR.
2 av 2
Fanny Forssén Hellqvist, sommarjobbare på Hemgården i Umeå. Foto: Mikaela Pallin/SR.
Umeå

Färre sommarjobbare på äldreboenden påverkar de äldres livskvalitet

Lyssna på ett längre inslag från Hemgården
4:11 min

I sommar finns det fler kommunala sommarjobbsplatser än det finns ungdomar i Umeå.
Det har gjort att många arbetsplatser saknar personal. Särskilt drabbade är kommunens äldreboenden.

I ett av sällskapsrummen på äldreboendet Hemgården i Umeå har några av de boende samlats för att baka jordgubbstårta tillsammans med personalen. 17-åriga Fanny Forssén Hellqvist är ensam sommarjobbare, eller feriepraoare som de egentligen heter, här idag.

På Hemgården brukar det varje sommar arbeta åtminstonde en på varje avdelning. Men i år står flera avdelningar helt utan.Enligt rehabassistent Inga-May Anens gör det här att de äldres livskvalité försämras.

I år är erbjuder kommunen sommarjobb till ungdomar födda 1996.Enligt kommunens samordnare Pia Johansson, är det det som är förklaringen till att det saknas sommarjobbare.

Idag jobbar Fanny Forssén Hellqvist sin första dag. Hon är en av 700 umeåungdomar, det är 125 färre än förra året. För henne var det enkelt att välja äldrevård.

I sällskapsrummet på Hemgården sitter 82-åriga Eivor Stålhult Hägglund och väntar på att tårtan ska bli klar. Hon tycker att sommarjobbarna gör ett bra jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".