Fortsätt ät fisk, men gravida bör äta mindre mättat fett enligt forskare. Foto: Pelle Zettersten/SR
Umeå

Omega-3 kan öka risken för allergi hos barn

Omega-3 presenteras ofta som det nyttiga fettet. Men nu visar ny forskning att omättat fett kan öka risken för allergier hos barn. Studien som har gjorts av forskare från Umeå Universitet, Göteborgs universitet och Chalmers har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS One.

Resultaten är kontroversiella eftersom omättat fett i dag anses vara det goda fettet som är bra för hälsan. Tidigare har man till och med trott att omega-3 motverkar allergier.

Men den nya studien visar att fleromättade fettsyror ökar risken för att barn ska utveckla allergi.

Fisk är nyttigt ändå

Omega-3 får vi i oss när vi äter fisk. Att man har trott att det omättade fettet motverkar allergi beror på att barn som får äta fisk tidigt i livet har visat sig vara mindre allergiska.

– Från det har man dragit slutsatsen att det måste vara bra med omega-3-fettsyrorna eftersom de finns i fisk, säger Agnes Wold, immunolog vid Göteborgs universitet, som är en av forskarna bakom den nya studien.

Men hon tycker gott att småbarnsföräldrar kan fortsätta servera fisk till sina barn:

– Fisk innehåller massa annat som är bra.

Undersökte blodet

Forskarna har undersökt blod från 129 nyfödda barn och sedan följt dem upp till 13 års ålder. De som hade en hög andel fleromättade fettsyror i blodet vid födseln drabbades i högre utsträckning av både luftvägsallergier och eksem, än de barn som i stället hade mer mättat eller enkelomättat fett i blodet:

– Det är ett jättestarkt samband, säger Agnes Wold.

Forskarna tror att det beror på att det omättade fettet hämmar utvecklingen av immunsystemet hos barnen.

Förhastade slutsatser

Enligt Agnes Wold rekommenderas gravida att äta mindre mättat fett. Men de tidigare studier som visat att fleromättade fetter är nyttiga har gjorts på vuxna personer med hjärt- kärlproblematik. Den nya studien som nu presenteras visar att det inte gäller för små barn.

– Man kan inte dra slutsatser av medelålders män till spädbarn, det är omöjligt, säger Agnes Wold.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".