En av bilderna på den uppmärksammande hemsidan som belönats av Crossing Boarders.
Umeå

Uppmärksammad feministisk hemsida belönas av stiftelsen Crossing Boarders i Umeå

Stiftelsen Crossing Boarders i Umeå har utsett Sofia Zackrisson till juni månads idol. Hon får utmärkelsen för hennes arbete med den uppmärksammade hemsidan trettiotreanledningar.com

Sidan har fått stor spridning och blev stoppad på Faceboook för att det fanns en tecknad Vagina, men efter protester är den nu åter möjlig att dela.

Med en tillräckligt smart idé behöver en feministisk aktion inte kosta mer än 100 kronor för ett domännamn står det i motiveringen till utmärkelsen från Crossing Boarders som jobbar för ett jämställt och inkluderande samhälle där alla röster får höras och där alla kan nå sin fulla potential.

Månadens idol är en utmärkelse som delas ut till personer eller verksamheter som gjort en insats som utmanar normer, bekämpar diskriminering och sår ett frö till positiv förändring.

Motiveringen lyder:

"Det finns tusentals anledningar varför feminism behövs. När Sofia Zackrisson sammanställde en illustrerad lista med 33 av dem på trettiotreanledningar.com spreds den snabbt i sociala medier och sajten hade hundratusentals besökare. Efter över 20 000 delningar satte Facebook stopp genom att göra det omöjligt att fortsätta dela listan, och fogade därmed en möjlig 34:e anledning till listan. Förklaringen tros vara att en av illustrationerna föreställer en tecknad vagina och protesterna online kom omedelbart. Bland annat satte Crossing Boarders upp en kopia av siten i sin blogg. Många skrev till Facebook och påpekade det orimliga i att blockera feministiska sidor men tillåta sexistiska sidor även med avklätt innehåll. Protesterna gav dubbelt resultat. Det går att dela sajten på Facebook igen och företaget ska se över sitt regelverk och rutiner. På köpet fick också trettiotreanledningar.com extra spridning även i konventionella medier. Med en tillräckligt smart idé behöver en feministisk aktion inte kosta mer än 100 kronor för ett domännamn. Tack för påminnelsen Sofia!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".