Lena Sjöström, kammarchef på Ekobrottsmyndigheten i Umeå. Foto: Gunnar Lantz/SR.
Lag & Rätt

Norrländska Ekobrottsmyndigheten dröjer

Inte möjligt att få klart allt 1 juli
1:26 min

Den 1 juli skulle Umeå ha fått en ny myndighet, Ekobrottsmyndigheten, som tar över ansvaret för bekämpningen av ekonomisk brottslighet i alla de fyra nordligaste länen. Men Umeå-kontoret har i praktiken inga lokaler än och sökandet efter personal är fortfarande i full gång.

– Det har ju varit ett intensivt arbete. Och att lokalerna inte är klara... ja det har inte varit möjligt att få fram det, säger Lena Sjöström, chef för Ekobrottskammaren i Umeå.

Vad som händer är att all bekämpning av ekonomisk brottslighet samlas i en nationell myndighet, så det flyttas helt bort från Polis- och Åklagarmyndigheterna.

Det var i slutet av förra året som Ekobrottsmyndigheten fick uppdraget att starta ett antal nya kontor i landet. Hon säger också att dröjsmålet beror på att det var för kort om tid att hinna med allt till det datum de tog över ansvaret för äredehanteringen.

– Det har inte varit realistiskt att räkna med att vi 1 juli ska ha fullbemannade kontor på plats, säger Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Fröjelin.

Vad får det då för konsekvenser för hanteringen av ekonomiska brottmål när den ansvariga myndigheten inte finns i praktiken?

Formellt har Umeå och kammarchefen Lena Sjöström tagit över ansvaret för målen. De flesta bollas direkt vidare till syskonkontoret i Göteborg som får sköta arbetet så länge.

Men ett problem har uppstått. Mål som dömdes just innan övergången går inte att flytta över, så de måste gå tillbaka till den åklagare som skötte det innan. Och det händer mitt under semestrarna. Lena Sjöström tycker att tidpunkten för övergången har två sidor:

– Dels är det en lite lugnare period arbetsmässigt, och det gör ju att sommaren var ett bra val. Sen är det så att det kräver lite mer planering. Alla kanske inte har kunnat ta sina semestrar när de har velat. Och det är klart att alla människor får man inte riktigt tag i på grund av semestrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".