Tung trafik på Västra esplanaden Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio
Umeå

Ska lastbilarna köra runt stan?

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund, S, vill stänga stan för tung trafik så fort som möjligt, utan att vänta på att ringleden blir färdig. Det betyder att inga lastbilar och långtradare i så fall får köra på Västra Esplanaden, alla måste runt via Kolbäcksleden – även de som ska västerut till inlandet.

Umeås socialdemokratiska kommunalråd, Lennart Holmlund, vill stänga centrala Umeå för all tung trafik. Trots att vägarna in till stan egentligen är statliga vill han att kommunen ska agera redan efter semestrarna.

--Vi får egentligen inte stänga av trafiken så. Men jag träffade några i Almedalen som sade att de hade gjort just det trots att det var en statlig väg. Vi måste göra något för miljön och det var därför vägpaketet kom, E4:an står klar och då finns det ingen anledning att ha någon genomfart genom stan, säger Lennart Holmlund.

Tänker du jobba för att det ska bli ett sådant lokalt förbud?
– Ja, jag ska ta upp det efter semestern, vi kan inte vänta till 2017, det blir kollaps, säger Lennart Holmlund.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".