Hashmat Ullah och Nadeem Yaqoob, gummiarbetare i Malå. Foto Lari Honkanen/SR.
Malå

"Det var som slaveri"

Pakistanska gummiarbetarna kvar i Malå
1:28 min

De två arbetarna från Pakistan, som blev utnyttjade vid ett däckföretag i Malå, har stannat kvar i bygden. Detta efter att den nygamle ägaren Thomas Linder köpt konkursboet och startat om verksamheten.

En dag för tre år sen, blev Thomas Linder via Länsstyrelsen presenterad för en pakistansk affärsman vid namn Zayed. Han hade kommit till Sverige med en investeringsplan inom däckbranschen, där Thomas Linder redan var etablerad.

Iden gick ut på att de två skulle starta en gemensam verksamhet för reparation av stora däck, med hjälp av en ny metod från Pakistan. Thomas Linder hade kundkontakterna och Zayed tillhandhöll två skickliga pakistanska tekniker: Hashmat Ullah och Nadeem Yaqoob.

Sagt och gjort gick Thomas Linder in som delägare i företaget. Men samarbetet varade inte länge och Thomas Linder drog sig ur:

– Vi var inte överens om hur man ska driva ett företag.

Kvar blev de pakistanska teknikerna. Under Zayed hänsynslösa ledning fick Hashmat och Nadeem arbeta långa arbetsdagar, ibland upp till 16 timmar.

– Det var som slaveri, säger Hashmat.

Hashmat och Nadeem tvingades ofta jobba även helger. Och någon sjukledighet kom inte på frågan.

På pappret hade Hashmat och Nadeem normala månadslöner, men Zayed, som hade tillgång till deras bankkonton, tog alltid tillbaka pengar. Han lämnade bara kvar mellan tre- och femtusen kronor.

När de klagade hotade Zayed med att säga upp dem och på så vis förvisa dem till Pakistan. Deras uppehållstillstånd hängde på anställningen.

En dag råkade Thomas Linder på Nadeem och Hashmat på gatan. Efter det mötet förstod Thomas Linder att allt inte stod rätt till i Zayeds företag. Under tiden hade flera däckstölder från Zayeds kunder anmälts. Det handlade om stora industri-däck som kostar över trehundratusen kronor styck. Och eftersom det finns en brist på sådana däck i världen, kan man få upp till en miljon kronor för ett däck på aktion.

Zayed åtalades och dömdes i tingsrätten för ocker och stöld.

Men han överklagade domarna. Och innan fallet kom upp i hovrätten, hann Zayed smita ut ur landet. Han är fortfarande på fri fot.

– Och han är skyldig oss skadestånd och över en miljon kronor för innestående övertid och löner, säger Hashmat.

Zayeds företag hade försatts i konkurs och Thomas Linder köpte konkursboet för att starta upp verksamheten igen. Hachmat och Nadeem blev kvar i Malå och jobbar nu med samma verksamhet, fast under normala arbetsförhållanden. De trivs bägge i Malå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".