Till skeppet på Nordanå behövs inga audioguider, det går bra att leka på alla språk. Foto Åza Meijer SR/Västerbotten
Skellefteå

Automatiska guider hjälper besökare på Nordanå

I sommar kan besökare bli guidade på allt från bondska till spanska på Nordanåområdet i Skellefteå. Kultur Skellefteå har tillsammans med Skellefteå Museum tagit fram audioguider på svenska, engelska, spanska och bondska till Museets utställningar, forntid, stadshistoria, tillfället, Skellefteå Konsthall, Meijersamlingen och MAN - Museum Anna Nordlander.

– Eftersom vi på Nordanå jobbar med lokalhistoria och vårt kulturhistoriska arv, så tyckte vi att det skulle vara kul att även ha en guide på bondska som är vår lokala dialekt, säger Siw Andersson utställningsansvarig på Skellefteå Museum.

Besökarna får hyra headset och en handenhet i receptionen och välja det språk man vill lyssna till. I utställningarna är det sedan tydligt utmärkt var man tar del av inläst information genom att rikta handenheten mot utsatta markörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".