Dragkamp om privatannonsörerna

Annonsering på Internet har blivit en allvarlig konkurrent för dagstidningarna. Nu satsar Västerbottens-Kuriren tillsammans två andra norrlandstidningar på en ny gemensam annonsbilaga för privatpersoner, Lokus Norr.
- Vi vill ge Blocket en match, säger Erik Orring VK:s vd.
Lokus Norr täcker ett mycket stort geografiskt område, och det betyder att säljare och köpare kan finnas hundratals kilometer ifrån varandra.

Carolina Fransson står i Umeå stadsbiblioteks tidningshall och bläddrar bland annonser, och det är hon inte ensam om.
- Det är väl Blänkarn mest, jag brukar kolla lägenheter och sådant.

Men Internet har tagit över en del av marknaden av privatpersonernas annonser, och nu har VK startat en ny annonsbilaga tillsammans med Norra Västerbotten och Norrbottens-Kuriren.
- Idén med Lokus Norr är att vi vill ge Blocket en match, Erik Orring, vd Västerbottens-Kuriren.

Det är gratis att annonsera i Lokus Norr, men annonsören är inte garanterad en plats i papperstidningen, däremot i den upplaga som publiceras på internet. När 3 norrlandstidningar går ihop om ett och samma annonsorgan innebär det att annonsörerna finns från Kiruna i norr ner till Öviks-området. Ett stort glest befolkat område, där den som säljer en vara kan finnas flera hundra kilometer bort från den som vill köpa varan. Men VKs VD Erik Orring säger att det också är ett sammanhängande naturligt annonsområde.
- Norrlänningarna är vana att åka långa sträckor.

Carolina Fransson, som står och kikar i lokaltidningarnas annonser, tror också att avståndet har mindre betydelse.
- Är det någonting man vill ha så spelar det väl ingen roll egentligen.