1 av 6
Polisen har spärrat av delar av Umeå C efter morgonens skottdrama. Foto Erpo Heinolainen/SR.
2 av 6
Blommor har lagts ut på perrongen där den mördade kvinnan föll ihop. Foto Lennart Odhström/SR.
3 av 6
Polisens avspärrning i lördags utanför villan på Ersboda där ett skott skjutits genom ett fönster. Foto Viktor Åsberg/SR.
4 av 6
Polisen har spärrat av delar av Umeå C efter morgonens skottdrama. Foto Erpo Heinolainen/SR.
5 av 6
På den här perrongen på Umeå C föll kvinnan ihop efter att ha blivit skjuten. Foto Viktor Åsberg/SR.
6 av 6
Polisens tekniker söker efter spår. Foto Erpo Heinolainen/SR.
Umeå

Kvinna sköts ihjäl på Umeå Centralstation

Avspärrningarna hävda under kvällen
1:33 min

Polisen i Umeå bekräftade på lördagskvällen att en kvinna i 20-årsåldern avlidit efter att hon skottskadats på centralstationen i Umeå. Polisen misstänker mord.

Efter att ha givit mycket knapphändig information under hela lördagen bekräftade polisen på lördagskvällen att en kvinna i 20-årsåldern skottskadats på centralstationen i Umeå och att hon senare avled.  

– Kvinnan fördes till Norrlands universitetssjukhus och kort därefter avled hon, säger polisens informationsansvarige Peder Jonsson till Sveriges Radio vid 21-tiden.

Ett stort antal personer, bland annat spelare från Umeå FC:s ungdomslag blev vittnen till händelsen. Polisen har inlett en mordutredning, men vill inte säga något om eventuella gripanden eller om det finns utpekade misstänkta.

– Jag vill inte gå in på några detaljer när det gäller misstänkta och frihetsberövad efter en dialog med förundersökningsledaren, säger Peder Jonsson.

Polisen gör dock inte bedömningen att det ska finnas anledning till oro bland allmänheten om man bor i Umeå.

Det här hände ju tidigt i morse, hur kom det sig att ni väntade så pass länge med att gå ut med de här uppgifterna?

– Det var en bedömning som förundersökningsledaren gjorde, att utredningsläget var sådant att han ville inte att vi skulle gå ut med den här informationen förrän nu i kväll. Vi har kommit så pass långt i förundersökningen att nu kan vi släppa den här informationen, men jag kan inte gå in på detaljer kring varför det var olika ställningstaganden under dagen, säger Peder Jonsson.

Under kvällen har avspärrningarna kring brottsplatsen hävts och polisen har genomfört en teknisk undersökning. Polisen har även hållit en mängd förhör med personer som varit på plats i samband med händelsen och knackat dörr i området. 

Under morgonen var det även en skottlossning mot en villa i stadsdelen Ersboda i Umeå, men det är oklart om det finns ett samband mellan de två händelserna, säger Peder Jonsson vid Västerbottenspolisen.

– Jag kan i nuläget inte helt utesluta ett samband, men det finns ingenting heller som direkt säger att det har ett samband, det måste vi jobba vidare med, det får den fortsatta utredningen visa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".