1 av 2
Gerardo Marquez, mexikansk metalero på Trästockfestivalen. Foto Lari Honkanen/SR.
2 av 2
Tea Lindholm, festivalproducent för Trästockfestivalen 2013. Foto Lari Honkanen/SR.
Skellefteå

Åkte från Mexiko för att gå på Trästocksfestivalen

Långväga gäst på Trästockfestivalen
1:14 min

Igår avslutades Trästockfestivalen och bland alla festivalbesökare var de flesta så klart från länet. Men Gerardo Marquez från Mexiko är förmodligen den mest långväga besökaren.

– De flesta har lite svårt att förstå vad en mexikan gör på en festival i Skellefteå, och det är lite konstigt att jag kommit ända hit, säger Gerardo Marquez.

Men egentligen är det inte så märkligt, för han berättar att i Mexiko City så finns det många hårdrockare, eller "metaleros" som de kallas på spanska. Hos dem har svenska death metal-band länge varit populära. Gerardo som är 24 år, började lyssna på svensk hårdrock som 15-åring.

– Jag kom till Skellefteå för att lära känna medlemmarna i det lokala bandet Vintersorg, men jag har ännu inte råkat på dem.

Men istället lärde han känna en hårdrockare på stan i Skellefteå, som berättade om Trästockfestivalen.

Av koncerterna Gerardo hittills har sett på festivalen gillade han bandet "Summoned Tide" mest, men han ser särskilt fram emot att se Skelleftebandet Skitarg, som han lyssnat på redan i Mexiko.

FÄRRE BESÖKARE

Årets omgång av Trästockfestivalen ser ut att ha haft färre besökare än i fjol. Festivalproducenten Tea Lindholm tror att krafter bortanför arrangörernas makt står bakom tappet:

– Rent spontant tänker jag att vädret är en del av det, men vi får utvärdera efteråt och se om det finns andra faktorer också.

På urpremiären för Trästockfestivalen för 22 år sen, kom det runt tusen pers. Sen dess har besökarantalet stadigt stigit, fram till kulmen på 20-årsjubileet. Då hade festivalen 34 000 besökare. I fjol kom drygt 30 000 besökare. Men i år verkar det ha kommit färre. Fast Tea Lindholm är trygg i att festivalen kommer att fortsätta många år framöver och som ser fördelar med at det är en gratisfestival:

– Ja man behöver inte vara beroende av biljettintäkter och alla kan känna att dem har möjlighet att komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".