Sopplunch för fattiga studenter

Nu driver studenterna kampanj för att uppmärksamma politikerna på problemen med deras dåliga ekonomi. I Umeå var det i dag soppkök för fattiga studenter.

På Umeå universitet bjöds idag de förbipasserande på sopplunch och det var många som stannade upp och fick sig en kopp, och pratade om hur det är att leva på studiemedel.
- Det är väldigt knapert, säger Mikael Näslund, man får hitta på lite andra grejer vid sidan om så man tjänar lite pengar, jobba lite extra.
- Det är så många klarar sig, och att de har sparade pengar eller kan låna av föräldrarna när det krisar sig, säger Martina Jörgensen.
- Man får låna böckerna på biblioteket istället för att köpa dem, säger Madelene Nilsson.

Sopplunchen är en del av den kampanj som Sveriges Förenade Studentkårer - SFS - nu driver för att lyfta upp frågan om studenternas situation. Nästan hälften av de som studerar i dag måste jobba extra för att klara sig ekonomiskt.

Studiemedlet ligger idag på knappa 7000 kronor per månad. Samma summa som det var för fyra år sedan. Och när det gäller socialförsäkringen så har inte studerande samma rätt som andra. Till exempel är karenstiden längre är för arbetande om man blir sjuk eller arbetslös och man kan inte ta ut tillfällig föräldrapenning.

Nu åker Lotta Ljungkvist från Sveriges Förenade Studentkårer runt till landets universitet den kommande månaden för att bilda opinion i den här frågan för SFS tycker att det händer för lite från politikerhåll.

Reporter Erika Åberg