I Baksjöliden blomstrar Ingrid Franssons kombinerade svenska och thailändska trädgårdsland. Foto: Sofia Johansson/SR Västerbotten
Baksjöliden

Bärplockarnas trädgårdsland i Baksjöliden

Det svenska och thailändska trädgårdslandet
2:58 min

I Baksjöliden, i närheten av Fredrika, blomstrar ett kombinerat svenskt och thailändskt trädgårdsland. I slutet av förra veckan anlände de thailändska bärplockarna till byn och ett gäng bor hos Ingrid Fransson.

Fyra år i rad har mellan 10-15 thailändska bärplockare bott hos familjen Fransson i Baksjöliden. Ofta är det samma ansikten som dyker upp när bärsäsongen drar igång och det är alltid ett kärt återseende.

I gårdens trädgårdsland odlas kryddor till både thaländsk och svensk mat. Redan i våras planterade Ingrid Fransson frön i jorden för att de skulle hinna komma upp

– De lämnade frön, så att de hinner växa. Det hann inte bli något förra året, det blev bara små, små plantor, berättar hon.

Ett starkt vänskapsband har vuxit fram mellan gårdsgästerna och familjen Fransson.
– Vi har varit och hälsat på hemma hos dem i Thailand och då har vi fått se vad bärpengarna gått till - lastbilar och utbyggnationer av hus. Det var jätteintressant att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".