Stefan Östlund. Foto: Gunnar Lantz/SR.
Hälsa

Männens livslängd ökar snabbare än kvinnornas

"Inte lika slitsamt arbete"
1:08 min

Nu knappar männen in på kvinnorna i livslängd. Kvinnorna ligger fortfarande några år över, men de senaste åren har männens medllivslängd ökat snabbare än kvinnornas.

Marina Johansson i Umeå tror att orsaken är hur folk lever idag.

– Kanske att folk motionerar mer och äter bättre, säger hon. 

Stefan Östlund tror att det hänger ihop med hur mäns arbetssituation har förändrats.

– Det beror nog på att det inte är lika slitsamt arbete för männen som det var förr i världen.

Det senaste årtiondet har medellivslängden för kvinnor i Västerbottens län stigit från lite under 82 år till lite över 83 år. Männen har gått från lite över 77 till 79 år och några månader.

Bland männen är det särskilt de med högre utbildning som har ökat sin livslängd. I en artikel från Statistiska centralbyrån förklaras skillnaderna mellan grupper med olika utbildning med bland annat att de med eftergymnasial utbildning har högre inkomst, men också bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Mer av rökning och supande i gruppen som inte har högre utbildning bidrar också till den kortare medellivslängden. I tillägg till det lyckas de med högre utbildning dessutom få bättre behandling av vården, enligt Statsitiska centralbyrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".