Charlotta Tarras Wahlberg, chef på kulturenheten i Skellefteå kommun. Foto Lari Honkanen/SR.
Skellefteå

Museiguidning på bondska tros bli succé

1:29 min

Skellefteå kommun och Skellefteå museum, som ordnat ljudguidning på bondska vid utställningarna i Nordanå, har förhoppningar om att detta kommer bli uppskattat bland besökarna.

– Det var intressant att lysna på skelleftebondskan, säger museibesökaren Johanna Larsson. Hon tycker att det är viktigt att bevara dialekter och minoritetsspråk för kommande generationer.

Inspelningarna på bondska är gjorda av Sven Mikaelsson, en Skellefte-profil som blivit känd för sina uppträdanden med sång och berättelser på just bondska.

Charlotta Tarras Wahlberg, kulturchef på Skellefteå kommun, tror att bondskan kommer att uppskattas av skelleftebor, liksom av besökare söderifrån. Och hon ser ingen fara i att sörlänningar ska tycka att skelleftedialekten är putslustig:

– Det får stå för dem.

Förutom bondska, kan man välja mellan rikssvenska, engelska och spanska. Genom att satsa på ljudguider på olika språk, vill Skellefteå kultur och Skellefteå museum göra utställningarna tillgängliga för en större publik.

De audioguider som nu finns utgör ett pilotprojekt som ska utvärderas framöver. Blir de uppskattade kan vi vänta audioguining på arabiska och andra språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista