Foto: Tommy Engman/Sveriges Radio
Skellefteå

Kommunerna ansvariga för att barn får skolundervisning

1:26 min

Det är kommunerna som har ansvaret för att skolpliktiga barn får sin undervisning - men flera kommuner misslyckas.

Eleven hade, på grund av långvarig sjukfrånvaro, bett skolan om hemuppgifter, men inte fått det. Enligt eleven ville skolan att han skulle se till att bli frisk och komma tillbaka till skolan så fort som möjligt.

Veckorna och månaderna gick, men eleven blev inte bättre. Till slut gick hela vårterminen och eleven fick varken undervisning eller slutbetyg.

Det här fallet har inte anmälts till skolinspektionen, så deras jurist Sofia Tiberg kan inte uttala sig om det, men hon säger att en skola måste sätta in åtgärder som gör att en elev får sin rätt till utbildning tillgodosedd.

– Vårdnadshavare har en skyldighet att se till att barnet deltar i undervisningen. Men det tyngsta ansvaret faller på kommunen.

Skellefteå kommun är inte ensam om problematiken. Nyligen granskade skolinspektionen 20 slumpmässigt valda kommuner om just deras arbete att motverka frånvaro. Slutsatsen var att de flesta skolor behöver bli bättre på att följa upp fall av långtidsfrånvaro och förbättra samverkan med andra myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista