Landsbygden ska frodas Foto: Christine Olsson/Scanpix.
Västerbottens län

18 miljoner ska ge fler bredband i landsbygden

"Bredband lika självklart som vatten och el"
1:32 min

Västerbottens län är bäst i Sverige på att erbjuda bredband. Enligt en undersökning från Svenska stadsnät är 68% av alla hushåll i länet uppkopplade via fiber. Och den siffran lär öka. Under förra året så godkände Länsstyrelsen i Västerbotten bidrag till bredbandsutbyggnad i landsbygdsområden för närmare 18 miljoner kronor.

Hans Weinehall, ordförande i Tavelsjö byanät, är stolt över det bredbandsnät man lyckats få till, med viss hjälp av just bidrag.

– Steg för steg, år för år så har vi byggt upp ett nät som är relativt unikt med den storlek, utbredning och upplägg som vi har.

Tavelsjö byanät tog sitt första spadtag 2002 och förser i dagsläget runt 650 hushåll med fiberanslutning. Ett av de största byanäten i Sverige säger Hans Weinhall.

När det gäller bidrag till bredbandsutbyggnad ges det i regel ut av Länsstyrelsen. Pengarna kommer från bland annat Post- och telestyrelsen samt landsbygdsprogrammet - som är en satsning inom EU.

När det gäller Tavelsjö byanät som löper genom 80 byar och tre kommuner - Umeå, Vindeln och Vännäs. Var bidraget en stor anledning till att man under 2010 kunde ansluta ytterligare 65 hushåll i byn Vindel-Ånäset, säger ordförande Hans Weinehall.

– På grund av avståndet från vår nod i Trollberget upp till Vindel-Ånäset, det är 12-13 kilometer. Där var det alldeles nödvändigt att vi skulle få ett ganska ordentligt bidrag för att vi skulle kunna genomföra det här.

Totalt hade man räknat ut att ungefär 30 mil fiber behövde dras för att projektet skulle kunna genomföras. Kostsamt men samtidigt ett måste om landsbygden ska kunna locka människor och företag, tror Hans Weinehall.

– Jag tror det är alldeles nödvändigt. Jag skulle vilja säga att för de allra flesta idag, speciellt unga människor, så är internet och anslutningar lika självklara och viktiga som el, vatten och kommunikationer på väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".