Västerbotten

Krafttag mot näthatet

Regeringens krafttag mot näthatet
1:41 min

Nu satsar regeringen fyra miljoner kronor för att förstärka arbetet mot näthat. Ungdomsstyrelsen har fått uppdraget att främst informera unga om gränsen mellan det lagliga samtalet och olagliga nättrakasserier.

Regeringen satsar nu på att sprida information om näthat till både unga och vuxna som jobbar med unga. Elza Dunkels som forskar om nätanvändande vid Umeå universitet tycker satsningen är bra, men menar också att näthat bara inte finns bland unga.

– Så fort man pratar om faror på nätet pratar man om unga. Men jag är nästan säker på att vuxna står för den större delen av hatet. Då kanske det finns en fara i att lägga det här fokuset på unga för då skippar man frågan om varför det finns 43 åringar som skriver att de ska styckmörda en kvinnlig journalist, säger hon.

I den här satsningen är det ungdomarna som står i fokus, men jämställdhetsminister Maria Arnholm håller med om att näthatet finns bland både unga och vuxna. Därför jobbar man nu på bred front för att tackla problemet som vuxit fram i internetvärlden.

– Statens medieråd gör andra satsningar och justitiedepartementet ser över lagstiftningen. Men att satsa särskilt på unga är motiverat för att det är när man är ung som man sätter normer och rotar sitt beteende för framtiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".